Boekarest, Roemenië

Yaoundé, Cameroon
6 oktober 2016
Waihi, Nieuw-Zeeland
5 oktober 2016

Conferentiecentrum in Roemenië


Een nieuwe landelijke conferentieplek in Boekarest voor alle gemeenten in Roemenië was al jaren een wens bij de bezoekers aan lokale samenkomsten in Roemenië. In september 2014 werd hun wens werkelijkheid met de inwijding van de nieuwe plek voor ca. 500 personen. Naast meerdaagse conferenties doet de zaal wekelijks dienst als samenkomstzaal voor de lokale gemeente in Boekarest.


De lokale gemeenten in Roemenië moesten langere tijd zalen huren om conferenties te kunnen houden. De behoefte aan een eigen plek was groot.

Historie

Al in 1965 startte Brunstad Christian Church (BCC) met zendingswerk in Roemenië. Uit de contacten ontstonden langzamerhand enkele huiskringen en later gemeenschappen. Na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 konden officiële samenkomsten gehouden worden. In het begin van de jaren negentig werd een oud onderkomen nabij Brasov geschikt gemaakt voor jaarlijkse conferenties. Na korte rijd raakten de gebouwen in verval.


Bouwtraject

In 2010 werd in Boekarest een geschikt perceel van 20.000 m2 gekocht. De plek lag centraal en was goed bereikbaar met openbaar vervoer. In september 2011 lagen de plannen klaar voor de bouw van een conferentiecentrum met een zaal van circa 700m2. In augustus 2013 kon de bouw beginnen, die ongeveer een jaar duurde. Een deel van het totale bouwproject is gerealiseerd. In 2016 zal gestart worden met de bouw van accommodaties voor overnachting.


Aandeel HMC

Ten behoeve van dit project deed HMC in 2013 een investering en in 2014 nogmaals. Daarnaast verstrekte HMC in dat jaar een lening.