Verslag werkbezoek Polen
23 januari 2021
Bezoek HMC aan kerkgenootschap in Polen
21 februari 2022

CYDP heeft succes in Zuid-Afrika!

In 2022 is het Christian Youth Development Program (CYDP) in Zuid-Afrika nog steeds een groot succes. Het programma komt voort uit een concept dat Stichting HMC al in 2012-2013 in Kameroen heeft beproefd, waarbij het ontwikkelen en toepassen van praktische vaardigheden voor en tijdens de bouw van het kerkgebouw in Yaoundé werd afgewisseld met Bijbelonderwijs.

Gepubliceerd op 18 februari 2022

Het christelijke ontwikkelingsprogramma voor jongeren in Zuid-Afrika heeft als uitvalsbasis het Stephanopark Conference Centre in Vanderbijlpark, Zuid-Afrika, waar het kerkelijk leven van Brunstad Christian Church South Africa (BCCSA) plaatsvindt. Inmiddels draait het programma ook in andere gemeenten van Brunstad Christian Church (BCC) in Afrika, namelijk in de Democratische Republiek Congo (DRC), Malawi en Kameroen. BCCSA is echter de hoofdlocatie voor het programma geworden, aangezien de faciliteiten voor opleiding en ontwikkeling direct beschikbaar zijn en er een breder spectrum aan vaardigheden kan worden opgedaan. Deelnemers uit het hele Afrikaanse continent komen daar naartoe, om na afloop van het programma hun vaardigheden in te zetten in hun eigen land.

Begin 2022 zijn er 44 jongvolwassenen als deelnemers in het programma CYPD in Zuid-Afrika, waaronder Congolezen, Malawiërs, Zuid-Afrikanen, Tanzanianen, Oegandezen en Zimbabwanen.

Ondanks verschillende beperkingen vanwege het coronavirus en andere uitdagingen waarmee het programma te maken heeft gehad, gaat het programma door en oogst het enorm positieve resultaten voor de deelnemers, hun lokale christelijke gemeenten en sociale omgeving.

Stichting HMC maakt CYDP mogelijk

Stichting HMC verzorgt het christelijke ontwikkelingsprogramma CYDP voor jongvolwassenen in Zuid-Afrika en andere landen, waaronder Malawi en Kameroen. Het project heeft als doel om jonge mensen uit arme en achtergestelde gebieden in Afrika op te leiden voor de arbeidsmarkt, met de gedachte om mensen te “helpen om zichzelf te helpen”, zodat zij zelfvoorzienend kunnen zijn. Als onderdeel hiervan kunnen de deelnemers een christelijk programma met Bijbelonderricht volgen. Stichting HMC werkt nauw samen met BCCSA in het ontwikkelen en uitvoeren van het programma. Eind februari zal secretaris Maaike Zwart een werkbezoek brengen aan Zuid-Afrika.

Het programma vloeit voort uit een eerder project van HMC. In 2012 startte HMC samen met BCCSA een bouwproject in Yaoundé, Kameroen, waaraan 50 werkloze jongeren deelnamen. Zeven jonge mensen kregen eerst een opleiding van zes maanden in Zuid-Afrika, om teamleiders te worden in de diverse aspecten van bouwwerkzaamheden. Na hun opleiding werkten ze samen met andere jonge mensen uit drie christelijke gemeenten in Kameroen aan het bouwproject in Yaoundé waar de overige jongeren hun ‘training on the job’ kregen.

Het project werd een groot succes, en bijna alle deelnemers hebben een baan. Sommigen hebben een eigen bedrijf gestart en zijn werkgever voor anderen. Ze zijn actieve, volwassen leden geworden van de christelijke gemeente en nemen hun verantwoordelijkheid voor andere jonge mensen en kinderen. Ze hebben vakkennis opgedaan en vaardigheden geleerd en een goede werkhouding, en ze hebben geleerd om te zien naar anderen en Bijbelkennis opgedaan. Velen getuigden dat ze een persoonlijke relatie met Jezus hebben gekregen tijdens het programma.

Taalcursus en kooroefening

Een van de belangrijkste onderdelen van het programma is de geestelijke ontwikkeling en het welzijn van de kandidaten; dit gaat hand in hand met de training van zgn. ‘hard and soft skills’. De integratie van deelnemers in de gemeente van BCCSA door hun aanwezigheid bij Bijbelstudies, kerkdiensten en andere activiteiten ontwikkelt niet alleen hun zelfvertrouwen om te communiceren en om te gaan met andere leden van de christelijke gemeente, maar het is ook van vitaal belang voor hun geestelijke groei.

Bijbelstudies en kerkdiensten maken deel uit van de wekelijkse agenda voor de deelnemers, waarin een dieper begrip van de Bijbel wordt ontwikkeld, zodat ze het evangelie in hun praktische dagelijkse leven kunnen toepassen. Het programma biedt ook een cursus Engels, zowel voor schriftelijk als mondeling taalgebruik. Dit betekent veel voor hun begrip op alle vlakken van het trainingsprogramma; niet in de laatste plaats voor de Bijbelstudies waarvoor elke week voorbereiding moet worden gedaan over een specifiek onderwerp, wat vragen en discussies daarover faciliteert en stimuleert.

Bijbelstudie

Hard en Soft Skills

Hard Skills-trainingen omvatten bouw en constructie, elektra, techniek en media, fotografie, catering en huishouding, boekhouding en administratie. De deelnemers krijgen bij toerbeurt een training op locatie.

De Soft Skills-trainingen, zoals werkethiek, timemanagement, communicatie, verantwoordelijkheid nemen voor het voltooien van taken, probleemoplossing, teamwork enzovoort, zijn van onschatbare waarde gebleken voor de deelnemers en voor het succes van het programma.

Training op de werkvloer

Het CYPD is de sleutel tot de betekenisvolle ontwikkeling en geestelijke groei in het leven van veel jonge leden van BCC-gemeenten in Afrika. Na voltooiing van het programma in Zuid-Afrika keren ze terug naar hun eigen land als jongvolwassenen die verantwoordelijkheid kunnen nemen en echt een verschil kunnen maken in hun plaatselijke gemeenten en sociale omgeving. Hieronder vindt u getuigenissen van verschillende deelnemers die momenteel deelnemen aan het CYDP:

Millicent (Zimbabwe):

“Door CYDP leer ik om met anderen samen te leven, zonder mijn ouders, wat me ook leert om verantwoordelijkheid te nemen. Ik heb ook communicatieve vaardigheden geleerd en hoe je onder druk kunt werken. Ik leer echt veel nuttige dingen!”

James (Kenia):

“Toen ik aan het programma begon, kreeg ik een onderhoudstraining. Ik leerde hoe ik kapotte dingen kon repareren en hoe ik verschillende gereedschappen en machines moest gebruiken. Daarna kreeg ik een opleiding in het maken van betonnen pilaren en straatstenen. Ook heb ik een opleiding gehad in elektra, lassen en schilderen.”

Gloria (Malawi):

De Bijbelstudies hebben me erg geholpen. Ik heb geleerd mezelf te oordelen in plaats van anderen de schuld te geven, en hoe ik Gods Woord elke dag in praktijk kan brengen.”

Werner (Zuid-Afrika):

“Ik ben erg dankbaar dat ik deel mag uitmaken van CYDP. Ik zag de verandering die het teweegbracht bij mijn vrienden die aan het programma hebben deelgenomen en ik wilde datzelfde ook in mijn leven. Het is echt een tijd waarin ik gevuld kan worden met Gods Woord en ik de kans krijg om wat ik heb geleerd in Bijbelstudies en kerkdiensten in mijn dagelijks leven te beproeven.”

Reeta (Malawi):

“CYPD is een heel goed programma omdat het uniek is. Op school hebben we bijvoorbeeld niet geleerd hoe we nederig moeten zijn. Dit programma moedigt ons aan om hard te werken en te doen wat goed is voor anderen en niet alleen voor onszelf. De Bijbelstudies en kerkdiensten zijn ook eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen, dus het helpt me om de zonde te overwinnen.”

Leiyo (Tanzania):

“Ik geniet erg van de Bijbelstudies omdat ik de kans krijg om vragen te stellen en daar duidelijke antwoorden op krijg. De christelijke diensten zijn ook erg goed omdat ze helpen om trouw te zijn aan Gods Woord in mijn dagelijks leven. Dit is een van de redenen waarom ik meedeed aan het programma, om meer over Jezus te leren; dit is heel belangrijk voor mij.”

Ethan (Zuid-Afrika):

“Momenteel volg ik een opleiding in mediatechniek. Ik leer muziekvideo’s maken voor kinderen voor de zondagsschool, 3D-animatie en filmen.”

Foto’s en getuigenissen zijn met toestemming uit het Engels overgenomen van https://bcc.africa: CYDP forges ahead in South Africa
Copyright 2022 © Brunstad Christian Church South Africa